Ob nakupu papige zahtevajte papirje, saj to dolžnost vsakega rejca in trgovine..
Preprodajalci ponavadi ne dajejo papirjev od papig, saj morajo pridati zdravniško potrdilo, izvor od kod izhaja papiga, letnica rojstva itd. Največkrat teh potrdi tudil ne dobite v trgovinah.
- Če kupujete v trgovini, bodite pozorni, da imajo slovenska zdravniška potrdila, saj bolane in ne ročno hranjene ptice prihajajo iz držav, kjer so ptice zelo poceni.

Kot človek imajo papige lahko kar nekaj bolezni, ki so ob primernem ravnanju seveda tudi ozdravljive. Papige imajo le dve bolezni, ki so prenosljive na človeka.

- Ena je ptičja gripa, ki na srečo se Slovenija še ni soočila z njo, za enkrat. Vendar obstaja vedno verjetnost, da se epidemija razširi po Evropi. Velik problem je, da uvožene ptice v evropsko unijo, niso veterinarsko pregledane za bolezen pticja gripa, kot drugo pa še vecji problem predstavljajo ptice selivke, ki jih ni moč nadzorovati, kaj šele da bi bile veterinarsko pregledane.

- Druga bolezen, ki je prav tako prenosljiva iz živali na človeka je

klamidija oziroma psitakoza, O tej bolezni je pri nas še zelo malo napisanega, zato bi pozvala vse veterinarje, ki imajo izkušnje ter zanje o tej bolezni, da napišejo nekaj člankov za medije, da se bodo ljudje lahko osvešcali. Sama vam znam iz izkušenj povedati, da pri tej bolezni, je ptič povsem miren, ne kaže nikakršnega zanimanja za okolico, veliko spi, je in spije ogromne količine vode. Njegove nosnici sta zapolnjeni z izcedkom in pojavlja se občasno kihanje. Ko bolezen zelo napreduje, ptica vidno hira in ko pride do kritične oblike je že tako boga, da je viden prsni koš. Bolezen pri papigah, ko nastopi, nastopi zelo hitro in smrt lahko nastopi tudi takoj. Če bolezen ni smrtna, ptica pokaže tudi zelo hitro okrevanje.


Pravilo vseh ljubiteljev ptic je tudi, da je obvezno 1x letno dati vsaj iztrebek na pregled, da se tudi ugotovi kaj na primer mu lahko manjka kalcij določeni vitamini itd.

Kakor pa posumite, da ptič boleha, da z njegovim zdravstvenim stanjem nekaj ni dobro, vam priporočam obisk pri specializiranemu veterinarju. Verjemite, da se vam bo obrestovalo, saj si ne želite videti vašega papagaja poginjenega v kletki. Priporočam vam tudi, če imate papagaja, ki spada med male papige, to so na primer vrste Agapornisov, Skobcevk, Nimfe, …da ne pustite veterinarju da ji odvzame kri, ker je 99% možnosti, da papiga pogine. Ravno tako ni priporočljivo za vecje papige (ptice), razen, da obstaja sum za kako hujšo bolezen.
Vsi veterinarji niso strokovno usposobljeni za jemanje krvi pticam. Veterinarji vedo kako odvzeti kri, vendar je težje najti pravilno žilo.

V Sloveniji je kar nekaj rejcev, ki se profesionalno ukvarjajo z pticami, paritvami ter vzrejo ročno hranjenih mladičev.

Rejec mora najti primerno ptico, ki bo valila jajčka ter samčka, ki seveda ni iz iste družinske veje samičke. Pri tem pomaga obroček na nogici, ki je nanj gravirana država iz katere prihaja papiga ter številka rejca. Ta obroček vam pomaga, da pri ptici preverite pravo identiteto, predvsem pa njegovo starost, kajti papigo med petim do petdesetim letom starosti ni moč razlikovati po letih, kajti njihov videz je povsem enak. Prekinjen obroček kot ga vidite na sliki je indentiteta, ki ni 100%, saj se lahko tak obroček da na nogico ne glede na starost, na obroček pa se lahko napišejo lažni podatki. Ptič brez obročka je kod človek brez EMŠA.

Pri odločitvi za nakup ročno hranjenega papagaja, morate vedeti, kako boste pri rejcu izbrali vašega ljubljenčka. Kot prvo, mora papiga imeti sama veliko veliko veliko zanimanja za vas. Skočiti mora na vas in vzeti pod drobnogled. Če mu boste simpatični boste z njim lahko delali veliko stvari. Poglejte si odnos rejca do papige, če ga je rejec sam vzredil, kot vam trdi, mu mora biti povsem domač, z njim lahko počne kar dela mama z otroki in papiga pred njim ne sme imeti nikakršnega pomisleka, ter obratno.

Pri cenah papige morate biti zelo pozorni. Cena ročno hranjenega ali ukradenega iz divjine se zelo razlikuje. Da rejec postavi ceno za ročno hranjenega mladička, je povsem upravičena ter zaslužena, ker hranjenje na vsaki dve uri poteka tri mesece. Ceno si za primerjavo lahko izračunate sami.

 

 


   
 
Ne kupujte ptiča ukradenega iz divjine !!!!!!
   

 
    SLOhosting.com priporoča :