Preden domov prinesete mladička, mu morate priskrbeti njegov domek oziroma kletko, ki mora predvsem ustrezati velikosti ptiča. Pripada mu vsa dodatna oprema, ki jo mi smatramo za najljubše ter manj ljubše igračke, posodice za hrano, eno za vodo, eno za sadje ter še eno za semensko hrano.

Kletko preden jo kupite jo povsem dobro preglejte. Ni pomembno ali kupite novo, rabljeno ali pa če ste taki mojstri, da jo izdelate sami. Ne priporočam vam, da vas premamijo vizualno lepše kletke oziroma tudi lahko, če ustrezajo normativom. Pomembno je, da je mreža iz železa ali kake druge kovine, ker papiga rada grize in čisti kljunček, pri tem pa poje sveže odlušceno barvo iz mreže. To je zanjo dovolj velik strup, da vam pogine, zato bodite res pazljivi. Ne pozabite v kletko nastaviti palice, kjer bo papiga lahko normalno stala. Če v kletki ne bo palice, papiga ne bo stala na dnu kletke, vendar se bo držala z nogami stranske stranice kletke. Pri tem bo zelo trpela. Vem, da se smešno sliši, vendar sem morala omeniti, ker so taki primeri že obstajali.

Kletko postavite v vaše stanovanje na ne preveč frekventno točko. Papiga se mora počutiti udobno in imeti občutek, da se lahko umakne v svoje zavetje. Glejte tudi na okna, papige imajo izredno izostreno oko za gibanje. Kadar vas ne bo doma, se bo lahko zamotila z plapolanjem listov na drevesu, ptičev v drevesni krošnji… poleg pa bo dovzeten na direktno svetlobo, ki jo papiga kako zelo potrebujejo za svoje zdravje in hkrati za razgradnjo vitaminov. In če vam kletka že stoji pri oknu ali nekje v prostoru, morate biti zelo previdni glede prepiha. Morate biti dosledni za zapiranje vrat, hkrati pa za dovolj veliko koncentracijo svežega zraka. Zavedajte se, da kljub temu da so samo ptice, so prav tako kot človek dovzetne za prehlade, ptiču pa ni moč ravno tako konkretno pomagati kot človeku. Če imate prenosljivo kletko, vam priporočam, čim je lepo vreme, da jo premestite ven na zrak, kar ji bo verjemite zelo prijalo. Če vašega ljubljenčka še ne poznate v popolnoma vse detajle in nima prirezanih peruti, vam svetujem, da je papiga zaprta v kletki. Če svojega ljubljenčka poznate že zelo dobro in ima prirezane letalna peresa ga lahko nesete ven na zrak samo z vašim spremstvom, saj je ptič lahko tarča marsikateri domači živali, kljub temu, da se papige znajo izvrstno braniti. Ptiču mladiču nikoli ne smete prirezati peruti, ker kot otrok ne bo mogel leteti, to pa povzroča zakompleksanost. Ko ptič doseže zadostno starost pri vas doma, se za to lahko odločite, vendar nikoli ne izvajajte tega sami, ker se boste ptiču zamerili in lahko ne boste z njim več prijatelji. Pokličite rejce, ki so zato usposobljeni in ko mu bo prirezoval peruti pojdite ven iz prostora, ker bo ptič lahko slišal vaš glas.

Ko je papiga zunaj, se ne obremenjujte preveč zaradi pretiranega mraza, z pomisleki, da jo zebe, saj so papige toplokrvne živali, hkrati pa jih varuje perje. Izredno pozorni pa morate biti na to, da jih ne dobi vlaga oziroma megla, saj nizke temperature povzročajo zmrzal, kar pa sledi hitra smrt papigi. Zelo radi se grejejo na sončku, tudi ko se temperature povzpnejo nad trideset stopinj. Obvezno da je nad kletko nekaj kar daje papigi senco kadar mu to prija. Sonce je za papigo tako učinkovito, da uničuje mogoče že nastale klice bolezni, ki še ni pokazala simptomov, zato vam toplo priporočam, da privoščite vašemu ljubljenčku sveži zrak čim večkrat na teden.

Pred nabavo vašega novega hišnega ljubljenčka je dobro veliko prebrati od papig saj živijo zelo dolgo in preživijo tudi človeka. Nekatere papige so zelo stresne tako, da se morate zavedati, da ne boste 40 let ali več vedno tako razpoloženi ravnati z njim kot prvi mesec. To pa je za nekatere papige lahko veliki šok, nekatere so tako občutljive, ko samo premaknete kletko za pol metra se lahko zgodi to kar si lahko ogledate na slikah DEPRISIJA, ko si enkrat začne vaš ljubljenček puliti perje je to skoraj neozdravljivo. Bodite pozorni katero vrsto papig si izberete saj so nekatere tudi zelo zelo glasne.

 

Nekaj slik od papig, kako izgledajo, ko so si populile perje.
Slike DEPRISIJA

Ogrožene vrste pod Citezom KLIKNI

 


   
 
Ne kupujte ptiča ukradenega iz divjine !!!!!!
   

 
    SLOhosting.com priporoča :